Zamieszczone przez PAOLO ESCO
VAG dołączył do DAIMLERa w proteście przeciw R-1234yf
Zwiń
X
-
VAG dołączył do DAIMLERa w proteście przeciw R-1234yf
VAG dołączył do protestu DAIMLERa przeciwko przymusowi stosowania w nowych autach drogiego i bardzo niebezpiecznego dla zycia i zdrowia czynnika chlodzacego o wdziecznej nazwie R-1234yf - koncowka przypomina polski wyraz - SYF.
Tutaj jest ciekawy artykul po angiesku:
ps. jest tez artykul o tym w Auto Świat Poradnik - nowym numerze.
Czynnik moze sie latwo zapalic... i przedostaje sie przez ludzka skore... rozpuszczajac kosci... "cudownie"...
na dodatek jest bardzo drogi bo tylko 2 firmy na swiecie maja do niego prawa autorskie...
potezne lobby wplynelo na nasza kochana Unie i to ma byc jedyny nowy czynnik chlodzacy w Europie (a potem pewnie nie tylko)....
czy ktos sie moze orientuje czy w Golfie VII i Octavii III jest juz to gowno czy na szczescie jeszcze nie? Wydaje mi sie, ze nie, ale glowy bym sobie uciac nie dal. Wiec?
-
-
Chłopie - weź ochłoń i na luza wrzuć. Faszyści się zorientowali, że ktoś im chce podpierdzielić kawał rynku i raban zrobili.
Pamiętam jak jakiś rok temu na tym forum zapanowała podnieta bo Unia miała jakoś opodatkować olej napędowy dodatkowo jako najbardziej "energowartociowe" paliwo. Wtedy przestałoby się opłacać kupować tedeiki. Napisałem, że nigdy faszyści do tego nie dopuszczą jako producenci najbardziej zaawansowanych diesli.
Teraz tak samo - chodzi o to, że szkopskie firmy musiałyby płacić do juesej chyba a nie o Twoje zdrowie :wink:
Komentarz
-
-
gorzej - wyczytalem, ze jakis tam organ Unii planowal (moze dalej planuje...) od 2018 r. wprowadzic przymus stosowania nowego syf-czynnika - czyli R-1234SYF - W KAZDYM AUCIE - nawet w obecnych! Wydaje mi sie to szczerze mowiac bledem w artykule... bo nie wiem czy to jest technicznie mozliwe zeby w naszych klimach ten nowy czynnik stosowac, ale jesli tak.. to k...wa mac..... zaczynaja mnie juz coraz bardziej draznic ci obludni zlodzieje myslacy tylko o wlasnym koncie... Moze w polityke trzeba isc zeby z tym walczyc :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydFaszyści się zorientowali,Zamieszczone przez loydfaszyści do tego nie dopuszczą jZamieszczone przez loydże szkopskie firmy
wojna skończyła sie prawie 70 lat temu ,, :roll: jakoś to trochę dziwnie brzmi w dzisiejszych czasach..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwZamieszczone przez loydFaszyści się zorientowali,Zamieszczone przez loydfaszyści do tego nie dopuszczą jZamieszczone przez loydże szkopskie firmy
wojna skończyła sie prawie 70 lat temu ,, :roll: jakoś to trochę dziwnie brzmi w dzisiejszych czasach..
ps. a poza tym piszac wyraz "niemcy" z malej litery (pewnie przez pomylke, ale co by Freud powiedzial o takiej pomylce - czyz to nie podswiadomosc doszla do glosu...) zrobiles to samo co w Polsce bylo po wojnie - kiedy wszedzie przez kilka lat po wojnie wyraz "niemcy" pisany byl wlasnie z malej litery...(serio) :diabelski_usmiech
a tak wracajac do tematu - czy ktos ma pojecie jaki czynnik jest w Golferze VII i Oktawianie III????
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108ps. a poza tym piszac wyraz "niemcy" z malej litery (pewnie przez pomylke, ale co by Freud powiedzial o takiej pomylce - czyz to nie podswiadomosc doszla do glosu...) zrobiles to samo co w Polsce bylo po wojnie - kiedy wszedzie przez kilka lat po wojnie wyraz "niemcy" pisany byl wlasnie z malej litery...(serio)
Komentarz
-
-
nie będzie stosować czynnika łatwopalnego, ale bedzie najprawdopodobniej stosować czynnik usypiający - jeden ch...j. Czy nie ma mocnego na tych pseudoekologów! Przecież tu chodzi tylko o kasę:
- ekologiczne lakiery wodorozcieńczalne
- ekologiczne opony
- ekologiczny czynnik do klimy
Lakiery wodorozcieńczalne na etapie produkcji są eko, ale niszczą się szybciej = więcej napraw, więcej lakieru
Opony tak samo - szybciej się zużywają - jedna opona bardziej eko - więcej produkowanych opon chyba już nie
Czynnik do klimy - niby eko, ale dla ludzi zabójczy
Czyli co? Można sparzyć wszystkich ludzi w wypadkach - byle ekologicznie? To mi hitleryzmem zajeżdżza :evil: :evil: :evil: Od razu nas do komór gazowych posłaćpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz